Povestea îi ajută pe copii să crească și să se dezvolte bine de la început. Arta de a spune povești are mesaj, are valoare, face mesajul simplu de reținut”, Adriana Ene, realizatoarea emisiunii „Bucuria Poveștilor” de la Trinitas TV și principalul formator în cadrul trainingului.

În perioada 15-16 noiembrie asociația România pentru viață a avut bucuria să organizeze primul training „Spune-mi o poveste” Formare pentru ateliere de povestit și alte activități cu copiii.

Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, prin bunăvoința Doamnei Director Mona Șerbănescu, ne-a fost gazdă. Trainerii au inspirat, iar participanții au folosit fiecare minut pentru a învăța, pentru a se dezvolta.

Acest prim training la nivel național este rodul muncii de ani de zile începută de autoarea Veronica Iani. Ea a ținut multe ateliere de lectură „Spune-mi o poveste” în diferite locuri din țară și a intrat în legătură cu mulți copii, dar mai ales cu părinții lor, care au fost încântați că cineva îi sprijină în educația copiilor. Apoi s-a adăugat și Ioana Revnic, profesor la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”. În urma solicitărilor pe care ele le-au primit de a organiza un training a fost organizat cel de acum.

Principalul formator a fost Adriana Ene, căreia îi mulțumim pentru unul dintre cele mai îndrăgite și captivante ateliere din cadrul acestui curs, „De unde începe povestea? Atelier de storytelling pentru adulți”.

Fiecare dintre traineri a pus cărămizi la o fundație pe care se vor construi multe lucruri în viitor. Vineri, Doamna Mona Șerbănescu, Directorul Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu”, a vorbit despre De ce educația caracterului este esențială?. Alexandra Mihailciuc și Andrei Tache au oferit informații importante despre realizarea afișelor pentru ateliere de povestit și activități cu copiii. Eliza-Maria Cloțea a prezentat activități dedicate adolescenților, iar Ileana Machidon a lucrat mai multe exerciții de teatru.

Sâmbătă, Ioana Revnic a vorbit despre cum alegem cartea și cum creăm scenariul de desfășurarea a atelierului, iar Veronica Iani ne-a oferit bucuria să descoperim, în premieră, cartea „Copilăria. O poveste despre bucurie”, care va fi lansată peste câteva zile, prezentând participanților și celelalte cărți din colecția „Fiecare viață este un dar”.

Multă recunoștință tuturor celor care au pus umărul la organizarea acestui training!

iată câteva impresii de la traineri:

„Noi formăm pedagogii de mâine, dar și părinții de mâine. Încă din familie, primul pedagog este părintele, bunica, familia întreagă. Ei îi transmit copilului gândurile frumoase, rugăciunea.” – Prof. Mona Șerbănescu, Directorul Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu”

„De câțiva ani am descoperit storytellingul sau arta de a spune povești. Este, aș spune eu, una dintre cele mai interesante forme de a transmite mesaje, de a interacționa și a comunica și, mai ales, de a reuși să creezi comunități.” – Adriana Ene

„Colecția „Fiecare viață este un dar” a editurii Life-Learning Education cuprinde deja patru cărți ilustrate pentru copii cu subiecte pro-viață. Vă încurajez să le folosiți și pe acestea la atelierele de spus povești. Îmi doresc foarte mult să schimbăm atitudini și percepții cu privire la copilul nenăscut, copilul cu dizabilități, copilul adoptat și frumusețea copilăriei în general.” – Veronica Iani

„Cititul de povești creează o conexiune foarte puternică între părinți și copii. Ajută la dezvoltarea emoțională și socială și rezolvă sau ameliorează unele probleme de comportament. Se presupune că, în timpul lecturii, adultul și copilul sunt fericiți, ceea ce creează o legătură mai puternică între ei, încurajând atitudini și comportamente.” – Ioana Revnic

„Dumneavoastră deveniți niște mici creatori în societate, iar lucrurile acestea mici contează…” – Alexandra Mihailciuc

„Este foarte important ca aceste ateliere să se dezvolte și să apară povestitori sau oameni care să organizeze activități cu copiii în cât mai multe locuri din țară. Experiențele celor care au susținut până acum arată cât de multă nevoie este de activități cu copiii. Acest training reprezintă un început de drum. Un drum care poate nu e ușor, însă întotdeauna binele aduce o bucurie foarte mare după ce este realizat.” – Alexandra Nadane, Președinte România pentru viață

Și alte câteva impresii de la participanți:

„Îmi plac foarte mult poveștile și cred că maternitatea aduce un grad de creativitate, întrucât, încă de când s-a născut primul copil am început să-i spun povești și parcă mă asculta. Vreau să dezvolt un atelier de povești.” – Anca Z.

„Încercăm să aducem nădejde, speranță, în viețile oamenilor. Sunt aici pentru a învăța și mă văd în fața copiilor din parohie, în sala de bibliotecă pe care am făcut-o la biserică. Mă văd povestitor.” – Pr. Dan Ș.

„Am 36 de copiii la clasa pregătitoare. Și, pentru a-i capta, am nevoie de povești. Am venit pentru că am nevoie să mai adaug un plus de sclipire poveștilor mele.” – învățător Mirela C.

„Mă văd deja în curând, când vom merge cu asociația noastră la cei 250 de copii de la clasele I-IV din Arad. Trebuia să mă gândesc la o activitate, iar acum știu exact ce voi face. Voi folosi o carte ilustrată pentru a-i introduce în atmosfera de Crăciun.” – Carmen C.

„Mi-am dorit să-mi îmbunătățesc modul de a comunica atât cu propriii copii, cât și cu cei din parohie.” – Bianca S.

„Prin asociația Mythos Learing venim în sprijinul copiilor defavorizați, mai ales al celor fără părinți. Vreau să aflu mai mult cum să lucrăm cu povestea pentru acești copii. Vrem să știm cum să numim lucrurile pentru copii.” – Daniela P.

„Cred că educația are nevoie de umanizare, iar atelierele de povești mă vor ajuta să devin un cadru didactic mai bun și să fac activități frumoase și în taberele unde sunt voluntar.” – Iuliana P., studentă la Științele Educației

„O bucurie să întâlnesc atâția oameni deosebiți și minunați de la care am avut numai de învățat; mă refer aici de la organizatori, traineri, gazde (Doamna Directoare este minunată) și participanți. Vă mulțumesc fiecăruia în parte.” – Andreea R.