„Sunt adolescenți care n-au beneficiat de afecțiune și atenție în familie și pentru a face parte din anumite grupuri se simt presați să facă anumite compromisuri. Acești adolescenți au nevoie de sprijin. Am venit la această întâlnire din dragoste pentru elevii mei. Am găsit aici resurse, atât informaționale, cât și umane. Mi-a plăcut că abordarea a fost deschisă și am înțeles că fiecare dintre noi ne putem pune calitățile în valoare pentru a face aceste prezentări accesibile adolescenților.” – Prof. Mihaela B.

În perioada 22-24 noiembrie, 50 de participanți din mai multe zone ale țării – profesori, preoți, lucrători cu tinerii, părinți și studenți – s-au bucurat să descopere cum pot veni în sprijinul adolescenților prin prezentările din cadrul proiectului „Alege binele tău!”. Trainingul de formare pe tema riscurilor în adolescență a fost organizat de România pentru viață la Mănăstirea Caraiman și este un început pentru dezvoltarea în cât mai multe comunități a unor prezentări care abordează teme precum: abuz, relații toxice, violență, dependențe (jocuri video, jocuri de noroc, pornografie, alcool, droguri, fumat), trafic de persoane, criza de sarcină, sindrom post-avort, responsabilizarea față de libertatea personală și libertatea altora.

Iată câteva impresii de la traineri:

„Acest training este un prim pas către dezvoltarea în cât mai multe locuri a prezentărilor pentru prevenirea riscurilor în adolescență. Scopul acestor prezentări este de a informa, de a conștientiza, dar mai ales de a preveni riscurile. Și pe lângă toate acestea, rolul formatorului este de a-i inspira pe adolescenți să aleagă și să păstreze binele în viața lor, pe termen lung, inspirându-se unii de la alții.” – Alexandra Nadane, Președinte România pentru viață

„Prin proiectul «Despre noi» încercăm să le transmitem adolescenților o perspectivă diferită asupra relațiilor și să-i îndemnăm să caute și alte informații. Majoritatea adolescenților reacționează foarte pozitiv. Sunt foarte deschiși și dornici să afle informații și se bucură că găsesc oameni care gândesc și altfel decât cum s-ar aștepta ei” – Iustina Oprescu-Moldovan, Asociația Clujul pentru viață

„Contează foarte mult informațiile, atitudinea și mai ales inima.” – Sorina Topliceanu, Departamentul Pro-Vita al MMB

„Am venit cu gândul de a învăța, chiar dacă am fost unul dintre vorbitori, pentru că prezentările au fost diferite. Plec de aici cu informații noi, cu dorința de a face prezentări mai bine structurate și cu hotărârea de a face schimbări în viețile unor adolescenți ale căror nevoi sunt lăsate de izbeliște” – Ioana Picoș

Și câteva impresii de la participanți:

„Am venit cu gândul de a învăța noi posibilități de a lucra cu tinerii și de a ajunge la inima lor. Am venit cu dorința de a ne forma și de a transmite experiența mai departe.”

„Am aflat lucruri noi și chiar mai mult decât atât. Am aflat cum să le spun.”

„Mi-a depășit așteptările întrucât a atins diverse teme, și, sincer, nu am crezut că se intră atât de profund în abordarea temelor cu adolescenții. În plus, mi-a plăcut că se pune accent pe modul în care se transmite informația, cu multă dragoste și grijă, ceea ce constituie o lecție și pentru mine.”

„Deschiderea cu care au fost prezentate aceste subiecte și dragostea pusă pentru aceste prezentări face ca fiecare sa poată pleca cu ceva de aici.”

„Acest training a adus împreună oameni cu preocupări similare și a ieșit un schimb de bune practici foarte bun”.