Faci ce poți mai bine pentru educația copilului tău și te gândești cum îl poți ajuta să-și formeze un caracter bun, moral, puternic?

„Caracterul înseamnă identitatea omului, definește persoana și tot ce face aceasta.”, spune Lavinia Stan, mamă a 6 copii și coach parental.

Iată care sunt cei 3 pași pe care îi poate urma orice părinte pentru formarea caracterului copiilor:

1. Modelarea: copiii tind să imite și să preia seturi de valori de la părinți. Prin urmare, atunci când ceri de la un copil încredere, seriozitate, corectitudine și tu, ca adult, trebuie să oferi aceleași lucruri. Copiii văd cele mai puternice modele de perseverență în familie. Trebuie să-și vadă părinții cum citesc o carte, cum duc proiecte la bun sfârșit, cum își doresc să se dezvolte și să se autodepășească. Perseverența este o abilitate care se formează, se învață și se modelează la fel ca voința și fermitatea.

2. Experiența: se capătă în urma programelor de voluntariat și internship, cu ajutorul cărora copilul învață ceva concret: să-și exprime opinia și punctul de vedere, reușește să se orienteze mai ușor în carieră, să își facă prieteni și își dezvoltă altruismul.

Uneori programele de voluntariat pot fi contra-cost, însă, dacă la finalul acestora, copilul acumulează o experiență frumoasă și își conștientizează anumite abilități, se întoarce mai sigur pe el, mai abil în construirea relațiilor, mai clarificat în ceea ce vrea să facă, atunci vorbim despre o investiție justificată.

3. Responsabilitatea: presupune ca un copil să își asume că începe proiect pe care îl duce până la capăt. Copiii au nevoie să fie responsabilizați cu sarcini de la vârste mici. Așa se vor dezvolta și vor învăța să aprecieze eforturile altora.

Acești pași au fost prezentați de Lavinia Stan în cadrul unui webinar din proiectul „Discută probleme de familie cu Lavinia Stan”, organizat de Asociația România pentru viață. Puteți urmări înregistrarea integrală în clipul de mai jos.

Webinariile „Discută probleme de familie cu Lavinia Stan” pot fi urmărite gratuit, în direct, miercurea, odată la 2 săptămâni, iar înregistrările pot fi urmărite tot gratuit, pe pagina Asociației România pentru viață.

Vă rugăm să susțineți proiectul „Discută probleme de familie cu Lavinia Stan” și alte proiecte de sprijin ale Asociației făcând o donație în conturile de mai jos.

Asociația România pentru viață

CUI 41210611

RO88RNCB0082163895060001 – RON

RO07RNCB0082163895060004 – EURO

RO77RNCB0082163895060005 – USD