Ajunsă la a IV-a ediție, anul acesta, 2022, Școala de vară „Viitorul este pro-viață” este organizată pentru prima dată cu două module succesive, unul pentru liceeni și altul pentru studenți. Dacă săptămâna trecută 18 liceeni au învățat despre misiunea pro-viață, acum este rândul studenților, de data aceasta 19 la număr, să facă același lucru. Cum? Prin ateliere în care să deprindă cunoștințe despre istoria mișcării pro-viață, să descopere dezvoltarea copilului în perioada intrauterină, să discute despre modalitățile de a ajuta o femeie în criză de sarcină, să planifice cum ar organiza ei înșiși astfel de ateliere, să dezbată și să exerseze cum să explice conceptul și practica pro-viață, care înseamnă a sprijini atât mama, cât și copilul.

Toate acestea și multe altele vor avea loc în următoarele 5 zile, în perioada 8-12 august, sub îndrumarea a 7 mentori cu experiență pro-viață. Scopul școlii de vară este ca tinerii participanți, veniți din București, Iași, Cluj-Napoca, Sibiu, Constanța, Arad și Suceava să poată integra cunoștințele primite în domeniul lor de activitate și în relațiile cu semenii. Înțelegând valoarea vieții umane, vor putea sa o prețuiască și sa conlucreze potrivit cu fiecare persoană, unică și purtând chipul lui Dumnezeu.

Participanții, sosiți de dimineață, au început să se cunoască înainte de începerea atelierelor. Iată primele impresii:

„Un lucru care m-a motivat sa aleg sa particip la Școala de vară „Viitorul pentru Viață” este dorința mea de a afla mai multe informații despre acțiunile pro-viață care se desfășoară la noi în țară și, de asemenea, cum pot lua parte la acestea. După finalizarea taberei voi organiza, la rândul meu, activități pro-viață în Parohia Râncaciov, din care provin, pentru a încuraja tinerii la dezvoltarea compasiunii pentru astfel de evenimente.” – Diana Grigore, Târgoviște, participant la Școala de vară „Viitorul este pro-viață”

„Dorința de a-mi consolida cunoștințele pro-viață și de a întâlni și alți tineri minunați cu aceleași valori, dar și încrederea în organizatori, m-au motivat deopotrivă să particip in tabăra VPV 2022.” – Alexandra Nicolau, București, participant la Școala de vară „Viitorul este pro-viață”

„Ce este viața? Aceasta este întrebarea pe care mi-am pus-o în urmă cu opt ani. În căutarea acestui răspuns am ajuns să dau la facultatea de Teologie, unde am aflat că viața este Hristos. De aceea, pentru mine „a fi pro-viață” înseamnă a fi pro Hristos. Motivația de a mă afla astăzi la Școala de vară „Viitorul este pro-viață” izvorăște din bucuria vieții mele, bucuria că trăiesc, și din dorința de a învăța cum pot să conving o mamă care se află în criză de sarcină că pruncul care se află în pântecele ei merită să se bucure și el de viața aceasta, de viața pe care o trăiește ea însăși.” – Pița Ioan, Iași, participant la Școala de vară „Viitorul este pro-viață”

„Dreptul la viață este un lucru nediscutabil. Viața este singurul prilej de a ne manifesta autenticitatea dincolo de limitele raționalului. Avortul este un act despre care nimeni nu vrea să discute. În România, avortul este un subiect tabu care provoacă rușine, teamă, presiune socială si conduce într-un final la o lipsă de asumare a unei vieți nevinovate. Lipsa de educație la o vârsta fragedă conduce la o imaturitate decizională care are repercusiuni pe tot restul vieții. Alegerile de astăzi te vor defini pe viață!” – Raul Lefter, Iași, participant la Școala de vară „Viitorul este pro-viață”

„Îmi doresc să aprofundez cunoștințele în domeniul pro-viață pentru a-mi putea continua activitatea în această direcție și după terminarea perioadei studenției. Ca viitoare învățătoare, îmi doresc să pot fi de ajutor comunității din care voi face parte, sprijinind copiii și familiile lor, după posibilitate, ajutându-i, de asemenea, pe cei mici să conștientizeze de la o vârsta cât mai mică valoarea și unicitatea vieții umane, prin diverse activități specifice nivelului lor de înțelegere.” – Oana Vîrlan, Iași, participant la Școala de vară „Viitorul este pro-viață”