de Emanuel Buta

Tim Tebow este unul dintre cei mai cunoscuți sportivi americani, este pro-viață și a susținut în repetate rânduri castitatea până la căsătorie. Mama lui a depășit o criză de sarcină atunci când era însărcinată cu el. Viața lui personală și implicarea publică pro-viață ne arată că deciziile bune și corecte vor aduce bucurie și vor ajuta să rodească binele în inimile oamenilor.

Mai jos sunt câteva dintre lecțiile pe care le putem învăța de la căsătoria lui Tim Tebow cu Demi-Leigh Nel-Peters, Miss
Univers în anul 2017.

1. Părinții lui Tim Tebow, Pamela Elaine și Robert ­Ramsey Tebow II, imediat după finalizarea studiilor la ­Universitatea din Florida, SUA, s-au mutat în ­Filipine, unde au devenit misionari creștini, ajutând la construcția unei biserici.

În 1987, în timp ce era însărcinată, mama lui Tim a intrat în comă din cauza unei dezinterii amibiene. Din cauza medicamentelor puternice, ea a fost diagnosticată cu placenta abruptio. Doctorii au îndemnat-o să facă avort și au spus despre copilul din pântecele ei că este „o tumoră”.

Părinții nu au acceptat îndemnul de a avorta copilul, ci au fost hotărâți ca acesta să se nască, indiferent de posibilele riscuri. Astfel, a fost adus pe lume Tim. Părinții au mai avut alți patru copii și toți cei cinci copii au fost școlarizați acasă, până la facultate.

În ciuda anticipărilor defavorabile din partea medicilor, Tim a ajuns sportiv de performanță. El a devenit unul dintre cei mai buni jucători de fotbal american, campion național de două ori și, în anul 2007, a fost primul student care a câștigat Trofeul Heisman în anul doi de facultate. Trofeul Heisman se acordă unui jucător tânăr remarcabil, la acordarea lui avându-se în vedere abilități extraordinare, dublate de perseverență și mult antrenament. În prezent este jucător profesionist de baseball la clubul „New York Mets”, din Liga Națională de Baseball a ­Statelor Unite.

2. Încă din timpul facultății, Tim a creat o fundație pentru a strânge fonduri destinate unui orfelinat din Filipine. Acest orfelinat, „Orfelinatul Unchiului Dick”, a fost înființat de organizația creștină nonprofit a tatălui său. De asemenea, a strâns fonduri pentru un spital de oncologie pediatrică din ­Gainesville, SUA, și a organizat o excursie la Disney pentru copiii defavorizați.

Imediat după finalizarea studiilor la Universitatea din Florida, în ianuarie 2010, Tim a înființat o nouă organizație caritabilă, „Tim Tebow Foundation”. În anul 2013, a primit o distincție din partea Guvernatorului ­Statului­ F­lorida, Rick Scott, „pentru contribuțiile sale majore la progresul și la bunăstarea Statului Florida”.

Fundația Tebow, alături de Fundația „CURE” din SUA, a început demersurile pentru construcția unui spital de copii în Filipine, pe insula Mindanao, proiect ce se ridică la suma de aproximativ 3 milioane de dolari.

3. În toată cariera sportivă, Tim Tebow și-a exprimat credința în spațiul public, declarând faptul că succesul său se datorează ajutorului primit de la Dumnezeu. La fiecare meci, Tim îngenunchează și spune o rugăciune. Acest lucru a făcut ca, din anul 2011, în limba engleză să apară verbul „to tebow”, care înseamnă exprimarea credinței și a recunoștinței față de Dumnezeu în văzul lumii, mai ales sub forma îngenuncherii într-un spațiu public laic.

4. În 2009, la vârsta de 22 de ani, a declarat public faptul că își va păstra castitatea până la căsătorie. La 29 de ani, a explicat cum reușește el să respecte acest principiu: „Pentru mine este important să rămân concentrat pe anumite lucruri. Atunci când te concentrezi pe lucruri care contează, pentru mine acestea fiind credința, iubirea de oameni, ajutorarea oamenilor, grija față de ei, nu te focusezi pe lucruri pe care nu le vei face, ci pe lucruri pe care îți propui să le faci”.

5. Mărturisirea publică a adevărurilor incomode și incorecte politic a culminat cu o reclamă pro-viață în pauza celui mai urmărit eveniment din SUA, „Super Bowl”, în anul 2010. În reclamă, Tim apare alături de mama sa căreia îi mulțumește pentru faptul că nu l-a avortat, ci l-a născut. Printre spectatorii reclamei se afla și Susan, o tânără însărcinată, care era îndemnată și amenințată de tatăl copilului să facă avort. Mișcată de reclamă, Susan a sunat la „Focus on the Family”, producătorii reclamei, iar organizația pro-viață și pro-familie a sprijinit-o pentru a o naște pe micuța Avita. Avita are zece ani și este cea mai mare bucurie pentru mama ei.

6. În anul 2012, „Cheater’s website” a anunțat că va oferi 1 milion de dolari oricui va dovedi faptul că Tim a avut relații intime cu cineva. Acest premiu nu a fost revendicat de nimeni, dar a determinat personalități publice să ia cuvântul împotriva ridicării relațiilor intime în afara căsătoriei la statutul de normă publică și ideal de viață. Profesorul Erik Thoennes de la Universitatea Biola din California a declarat că, într-o lume a promiscuității ­sexuale, a abuzurilor, a perversiunilor și a obsesiilor de tot felul, ar trebui să admirăm și să învățăm de la disciplina, caracterul și principiile lui Tim Tebow. Un alt profesor de la aceeași universitate a văzut acest premiu ca o teamă din partea celor care l-au propus, în sensul că Tim poate aduce o schimbare în bine în ceea ce privește paradigma sportivului de succes, care poate și e bine sa fie integru în viața personală. În acel an, 2012,Tim Tebow a fost inclus de revista „Time” între cei 100 cei mai influenți oameni din lume.

În anul 2015, prietena sa din acea vreme, Olivia Culpo, care a câștigat în anul 2012 titlul de Miss SUA, a rupt relația cu el din cauza concepției lui Tim despre castitate.

7. Tim Tebow a scris câteva cărți în care vorbește despre credința sa, despre curajul de a mărturisi credința în public și despre cum să-ți urmezi idealul. Dintre acestea amintim: „This is the day. Reclaim your dream. Ignite your passion. Live your purpose”, „Shaken discovering your true identity in the midst of life’s storms”, „What God says about you. Believing in yourself when others don’t”, „Shaken. Fighting to stand strong no matter what comes your way”, „Know who you are. Live like it matters. A home schooler’s interactive guide to descovering your true identity”.

8. În anul 2018, Tim a cunoscut-o pe Demi-LeighNel-Peters, care în anul 2017 a fost desemnatăMiss Univers. Întâlnirea lor s-a petrecut prin intermediul fundației sale de caritate „Tim ­Tebow Foundation”, prin care sportivul ajută copiii cu nevoi speciale. Unul dintre copiii sprijiniți de fundație era chiar Franje, sora mai mică a lui Demi-Leigh, care suferea de o afecțiune foarte rară: se născuse fără cerebel. Cel mai adesea copiii diagnosticați intrauterin cu această afecțiune sunt avortați, dar Franje a trăit 10 ani. Demi-Leigh a mărturisit faptul că sora ei a fost persoana principală care o motivează în viață. Franje a trecut la cele veșnice în anul 2019, după ce prin intermediul ei s-au cunoscut cei doi soți.

În ianuarie 2020, cei doi s-au căsătorit. Imediat după nuntă, Tim a afirmat că a așteptat întreaga sa viață pentru a întâlni pe cineva special, împreună cu care să-și petreacă tot restul vieții sale, iar acum visul său s-a împlinit. „A meritat 100% să aștept pentru acest moment”, a concluzionat Tim. Despre modul cum au organizat căsătoria, Demi-Leigh a spus că dorința lor a fost ca atunci când își vor aminti peste ani de aceste momente, să le vadă ca fiind niște momente intime, elegante și tradiționale.

Așadar, la 32 de ani, Tim Tebow, unul dintre cei mai cunoscuți sportivi americani, și Demi-Leigh Nel-Peters, de 24 ani, au început o nouă etapă a trăirii binelui, de acum înainte ca familie. Să nu uităm că această etapă este continuarea drumurilor de până acum ale fiecăruia, bazate pe verticalitate morală, pe credință și pe iubirea și ajutorarea celorlalți, cu precădere a copiilor bolnavi. Amândoi au trecut prin greutăți și pericole în viață, dar până acum le-au străbătut cu bine. Să îndrăznim cu tenacitate să mergem pe astfel de drumuri!