David Bradford, un tată căruia dependența față de jocurile de noroc i-a adus un “buchet” de datorii de peste 500.000 de lire sterline, însoțit de o condamnare la închisoare pe o perioadă de doi ani, cu executare, militează în prezent împreună cu fiul său, Adam Bradford, pentru asprirea legilor aplicate în domeniul jocurilor de noroc.

David Bradford a sustras bani de la angajatorul său, fiind ulterior găsit vinovat de comiterea infracțiunii de fraudă. Familia sa a aflat de dependența lui abia după ce acesta a ajuns după gratii.

Într-un interviu acordat postului de radio 4Fm, în cadrul emisiunii “Today”, Bradford afirmă că minciuna și înșelătoria sunt practici inevitabile ale unui dependent de jocuri de noroc, ca urmare a compulsiei pe care o provoacă dependența.

Un fenomen distructiv

Fiul său, Adam Bradford, care îi gestionează în prezent finanțele, a declarat prezentatorului emisiunii, James Naughtie, faptul că legislația actuală din domeniul jocurilor de noroc prezintă lacune. Recunoaște faptul că tatăl său este pe deplin responsabil de delictul pe care acesta l-a comis, dar afirmă că, în același timp, industria jocurilor de noroc nu face nimic pentru a proteja persoanele ce prezintă o vulnerabilitate crescută și, ca urmare, un risc crescut de dezvoltare a dependenței față de acest tip de activitate.

Descriind dependența de jocurile de noroc ca fiind “distructivă”, Adam Bradford a atras atenția asupra fenomenului înmulțirii reclamelor referitoare la pariuri, împărtășind experiența tatălui său care, în ciuda faptului că acumulase datorii imense, continua să participe la jocuri de  pariu online.

Sinceritatea – un element cheie în lupta cu dependența

David Bradford povestește că era capabil să comită “orice tip de înșelătorie”, fără să se gândească o secundă la ceilalți, imaginându-și de fiecare dată că următorul pariu avea să fie colacul de salvare care urma să-l scoată din marea de datorii în care se îneca.

“Eram ca un șoricel de laborator – alergam din ce în ce mai repede în interiorul rotiței în care mă aflam, fără să ajung însă nicăieri”, spune David Bradford.

Întrebat ce mesaj dorește să transmită persoanelor aflate în aceeași situație de dependență față de jocurile de noroc, David Bradford a insistat ca aceștia să apeleze de urgență la ajutorul de specialitate și “să fie sinceri față de familiile lor”.

Un pericol neconștientizat

În rubrica sa din ediția de duminică a ziarului “The Mail”, jurnalista Rachel Johnson a criticat numărul mare al reclamelor pentru jocurile de noroc, atrăgând atenția asupra ușurinței cu care pot fi acumulate datorii peste datorii. În acest scop, jurnalista a enunțat ca exemplu situația unui tânăr care, în urma pariurilor pe care le-a făcut cu referire la numărul de goluri din cadrul unui joc de fotbal, a acumulat la final datorii în valoare de aproape 70.000 de lire sterline.

Aceasta a afirmat că jocurile de noroc constând în pariuri sunt “atât de accesibile și de răspândite – datorită aplicațiilor destinate telefoanelor mobile inteligente și a accesului la internet prin intermediul telefoanelor mobile – încât nici nu e nevoie să ieși din casă pentru a face un pariu; în același timp, pariurile, aceste jocuri de noroc, sunt atât de dăunătoare încât răpesc libertatea, și chiar viața, în mod special a tinerilor și a persoanelor de vârstă mijlocie, deseori aparținând grupurilor economico-sociale inferioare.

De asemenea, jurnalista a adăugat faptul că: “Nu există niciun fel de justificare de ordin moral sau etic pentru a continua promovarea acestui viciu care, prin natura sa adictivă, distruge vieți una după alta. Unica justificare este cea de ordin mercantil.”

Traducător: Diana Orzan
Sursă: christian.org.uk

Preluat de pe Știri pentru viață